Flight Simulator downloads, resources and active forum.

Picture of the week

About us

Dutchfs.com is one of the eldest homepages dedicated to the Dutch Flight Simulator-community. Since 1997 one can find information about various flight-simulation-programs: Microsoft FSX, Dovetail Games FSX Steam Edition, Lockheed-Martin Prepar3d, Laminar Research X-Plane and Flight Gear. There is also a lot of information available about Microsoft Flightsimulator 9 and earlier. In our forum we offer information and knowledge-sharing about these flight-simulators for pc. We also have a download-library containing various manuals, downloads for liveries, scenery, panels etc.

Search the FREE Dutchfs.com download libary

Flightsim version:
Keyword:

How it works?

Enter your Microsoft Flight Simulator version. Search for a certain keyword. For example "KLM" if you want to have a KLM repaint or search for "Netherlands 2000" if you want the Dutch scenery on your computer.

 • De lessen

  Published: 29-03-2005
  Ik weet het, het heeft idioot lang geduurd voordat ik weer iets neerzette. Ik moet toegeven dat er eigenlijk geen excuus voor is maar toch was het de afgelopen maand drukker dan ik had verwacht. Daarnaast was het internet niet naast de deur, hierdoor heb ik niet al te vaak achter het internet gezeten en dan altijd maar korte momenten. Maar dat moet nu voorbij zijn. ik heb sinds kort een laptop aangeschaft en kan dus internetten vanaf mijn eigen kamertje. Het is de bedoeling dat ik nu dus regelmatiger aan mijn weblog werk en er een fotopagina bij komt.

  Maar er is de afgelopen tijd toch wel wat gebeurd. Na het eerste weekend waar ik over heb verteld moesten we gelijk aan de slag. De eerste week was gelijk al vol gepland met lessen, aan opbouwen word niet veel gedaan. Eigenlijk ook wel logisch als je ziet hoe weinig tijd je hebt voor de hoeveelheid lesstof. We hebben tot nu toe 7 boeken gekregen die bij elkaar toch wel 10 kilo wegen denk ik. Onderhand zijn we een maand verder en hebben ongeveer de helft van de stof gehad. Verbazingwekkend veel als je er eigenlijk over na denkt. We hebben momenteel de volgende vakken:

  1. Principles of flight
  2. Instrumentation
  3. Airframes and systems
  4. Electrics & electronics
  5. Human performance and limitations
  6. Powerplant
  7. Meteorology

  Principles of flight gaat in principe over waarom een vliegtuig vliegt en wat er allemaal gebeurt bij verschillende manoeuvres.
  Instrumentation beschrijft de verschillende instrumenten in de cockpit en hun werking.
  Airframes and systems beschrijft de bouw van de vliegtuigen en hoe de interne systemen zoals bijvoorbeeld de hydraulische systemen werken.
  Electrics en electonics spreekt voor zich, dit gaat over de elektrische systemen in het vliegtuig.
  Human performance and limitations gaat over het menselijk lichaam. Hoe het in elkaar zit en hoe mensen en het lichaam reageren in bepaalde (nood)situaties.
  Powerplant gaat over de voortstuwing van de vliegtuigen, dit vak bestaat uit twee onderdelen, Piston Engines en Gas Turbine Engines. Momenteel zijn we nog alleen met Piston Engines bezig geweest.
  En meterology gaat natuurlijk over het weer, hoe het werkt en wat voor invloed het op ons heeft.

  De instucteurs zijn volgens mij echt geweldig, de uitleg is duidelijk en helder, ook al is het in het engels. Er zit een hoog tempo in maar als je het regelmatig bijhoudt is het zeker goed te doen. De instructeurs hebben enorm veel ervaring in hun vakgebied en komen over het algemeen allemaal uit het Britse leger.
  Tot nu toe zijn er twee instructeurs die er echt uit springen. Del en Dick zijn de beste maatjes en zijn waarschijnlijk de twee meest rare instructeurs die er zijn. Ze halen de meest idiote stunts uit maar slepen je er echt doorheen en je kunt ze bijna alles vragen. Wij hebben het geluk dat Dick momenteel voor fase 1, het eerste theorieblok, onze mentor is. Dick geeft Airframes and systems en Del geeft human performance and limitations.
  Daarnaast hebben we John voor meteoroly, hij heeft in het midden-oosten voor de Saudi-Arabische luchtmacht op grote transporttoestellen gevlogen, instructie gegeven, aan de universiteit van Oxford gewerkt en nog veel meer.
  Piston Engines word gegeven door Ed, hij komt van de Britse marine en dat merk je. Ed is altijd duidelijk en heeft een luide stem, als je hem niet hoort ben je gewoon doof.
  Tony geeft ons principles of flight, een pittig en theoretisch vak. Het boek dat we gebruiken heeft hij zelf geschreven, probeer dus niet met hem in de discussie te gaan dat het niet klopt. Dat verlies je, hij heeft (bijna) altijd gelijk.
  Instrumentation krijgen we van Paul, Paul is naar mijn idee al aardig op leeftijd maar zijn werkelijke leeftijd ken ik niet. Paul heeft als navigator gevlogen op de Vulcan bommenwerpers voor de RAF, de Britse luchtmacht.
  En als laatste maar niet als minste, DC Electrics krijgen we van Derek. Derek is op zijn zachtst gezegd een aparte man. Zeker aardig maar apart, hij zal het niet nalaten bewegingen te maken in de les om de stof te verduidelijken die de meeste mensen nalaten.

  Volgende keer zal ik vertellen wat er buiten de lessen om gebeurd.
 • Eerste weekend

  Published: 02-03-2005
  Vrijdag ochtend, na een gezellig feest de dag ervoor is 4 uur 's ochtends toch wel erg vroeg. Nadat ik, mijn ouders, mijn broer en een paar vrienden onszelf hebben voorbereid vertrekken we naar schiphol. Daar aangekomen ontmoet ik de rest van de klas voor de tweede keer. Zo rond 6.15 uur beginnen we met inchecken, wat een uur gaat duren. Waarom? Omdat we bij elkaar 52 kilo teveel aan baggage bij ons hebben. Gelukkig is Nicole bij ons om dit met de KLM medewerkers te regelen. Eenmaal ingecheckt komt het vervelende moment van afscheid nemen, sommigen hebben er duidelijk meer moeite mee dan anderen. Ook ik vond het niet al te gemakkelijk maar heb dat volgens mij een beetje verborgen gehouden.

  Eenmaal aan boord van het vliegtuig begint de pret pas echt, de hebben een kwartier vertraging omdat er ergens een valve niet in orde is. Eenmaal onderweg word ons al snel duidelijk dat we waarschijnlijk nog wel eventjes vast zitten in het vliegtuig. En inderdaad, Heathrow is zo vol dat we eerst een kwartier mogen cirkelen voordat we kunnen landen. Zelfs na de landing is er geen gate voor ons beschikbaar waardoor we nog een half uur voor niets op de grond staan te wachten. Al met al hebben we een uur vertraging gehad voor een vlucht van 3 kwartier.

  Zodra we onze bagage van de band halen lopen we al tegen de volgende problemen aan. Een van de koffers is serieus beschadigd waarvoor Maxim verhaal moet halen bij de bagageservice van KLM. Onderwijl proberen wij contact te krijgen met Chris, de man die ons op moest halen. Het blijkt dat we het verkeerde nummer hebben en als we daarvoor dan EPST bellen blijkt de verbinding te slecht te zijn om een gesprek te voeren. Gelukkig stond Chris al op ons te wachten bij de uitgang van de luchthaven en kwam alles toch nog goed. Maxim had een formulier gekregen van de KLM dat hij zsm moest faxen.

  Eenmaal aangekomen op Oxford krijgen we tijdelijke security pasjes voor ons verblijf en worden onze kamers aangewezen. De kamers zijn niet groot maar prima voor slapen en studeren. We delen 3 douches en 3 toiletten met ongeveer 15 man maar dat schijnt nog te gaan veranderen aangezien de Britten een huis willen gaan huren in de buurt. Na een rumoerige dag maken we ons op voor onze eerste nacht in de UK.

  Zaterdag was de introductie- en teamdag, na een introductie over de opleidigng begonnen we aan teamopdrachten om elkaar en vooral de Britten beter te leren kennen. Na een korte opdracht binnen waarbij we een legomodel moesten bouwen dat we niet konden zien gingen we naar buiten. Buiten bleek mijn scoutingervaring van pas te komen, het gros van de opdrachten moest je uitvoeren dmv houten palen en touw. Dit was hoe dan ook dolle pret door de rare manieren waarin mensen zich wrongen om een probleem aan te pakken. Deze dag heb ik ook goed kennis gemaakt met de Britten en gemerkt dat we echt goed met elkaar mixen en als een groot team kunnen werken. Na een rustige avond besloten we met zijn allen naar de kroeg te gaan even verderop. De details van de rest van de avond zal ik jullie besparen. Het komt erop neer dat we later verder zijn gegaan naar een club in Oxford, meerdere knokpartijen hebben gezien en het gros stomdronken om half 4 thuis kwam. Het leven van een piloot zoals ze zeggen.

  Zondag was een rustdag waarop we wederom naar Oxford zijn gegaan om wat inkopen te doen. Verder dan dat is er niets gebeurt die dag. Binnenkort vertel ik over de eerste lessen en de leraren.
RSS
Dutchfs Twitter Facebook